Intr-o lume in care nutritia devine din ce in ce mai importanta, mineralele joaca un rol crucial in mentinerea sanatatii si a echilibrului organismului. Descopera cum te pot ajuta aceste elemente naturale si unde le poti gasi in alimentatia de zi cu zi.
1. De ce sunt mineralele esentiale pentru sanatate?e
Mineralele, asemeni vitaminelor, sunt elemente nutritive cu rol important in mentinerea sanatatii intregului organism. Mineralele sunt substante anorganice ce au rolul de a proteja, reface, sustine si construi fiecare celula din organismul nostru. Ele sustin buna functionare a tuturor sistemelor si a organelor interne, protejand organismul de diverse afectiuni. Mentin nivelul energetic, mentin sistemul imunitar in parametri optimi si regleaza metabolismul. Datorita acestor microelemente pe care le primim printr-o alimentatie echilibrata sau prin utilizarea de suplimente alimentare, asiguram o buna functionare a organismului.
2. Roluri si beneficii ale celor mai importante minerale
Cu siguranta am auzit cel putin o data vorbindu-se despre minerale. Dar, oare stim ce reprezinta mineralele si care dintre ele sunt necesare si benefice consumului uman?
Calciu: Pe langa mentinerea sanatatii oaselor si a dintilor, calciul contribuie la functionarea optima a inimii, a muschilor si a sistemului nervos. Sistemul osos este principalul depozit de calciu al organismului, iar in momentul in care exista un aport insuficient a acestui mineral, o parte din calciul din oase este transportat catre celelalte organe, ducand la slabirea densitatii osoase, favorizand aparitia unor afectiuni grave precum : osteoporoza, coxartroza, artroza, etc.
Magneziu: Acest mineral ajuta la reducerea stresului, imbunatateste somnul, sustine sanatatea organelor reproducatoare si a sistemului cardiovascular. Este esential in mentinerea sanatatii sistemului muscular, lipsa lui ducand la aparitia carceilor si a convulsiilor. Magneziul este, de asemenea, implicat in peste 300 de procese biochimice din organism, inclusiv in metabolismul energetic.
Zinc: Acest mineral este cunoscut drept unul dintre cei mai puternici imunostimulatori. Contribuie la vindecarea ranilor, dermatitelor, la functionarea normala a tiroidei si la sinteza proteinelor. Este esential pentru sanatatea pielii, a unghiilor si previne caderea parului.
Fier: Importanta fierului este de necontestat, fiind esential pentru transportul oxigenului in organism. Deficitul de fier poate duce la anemie, o afectiune care cauzeaza oboseala, apatie si slabiciune. O cantitate suficienta de fier in organism regleaza metabolismul si ajuta la o buna functionare a sistemului endocrin.
Potasiu: Acest mineral ajuta la mentinerea echilibrului hidric si la controlul tensiunii arteriale, fiind vital pentru sanatatea cardiovasculara.
Cupru: Mentine sanatatea si elasticitatea vaselor de sange si echilibreaza nivelul hormonal al organismului.
Seleniu: Intareste sistemul muscular si cardiovascular. Este mineralul ce impiedica aparitia de neoplasmelor.
Iod: Indispensabil in prevenirea si tratamentul afectiunilor endocrine. Necesar in problemele legate de fertilitate si in mentinerea abilitatilor intelectuale.
3. Surse naturale de minerale
Pentru a asigura necesarul zilnic corespunzator de minerale, este necesar sa cunoastem alimentele potrivite pe care sa le consumam. In cazul in care nu este posibil consumul unor produse alimentare, sunt recomandate suplimentele alimentare ce ne sunt de mare ajutor pentru mentinerea unei cantitati optime de minerale in organism.
Calciu: Produse lactate (lapte, iaurt, branzeturi), verdeturi (varza kale, broccoli), susan,migdale, seminte.
Magneziu: Seminte de dovleac si floarea soarelui, spanac, migdale, hrisca, susan, banane si ciocolata neagra.
Zinc: Carne rosie, ficat de pasare, nuci si seminte de dovleac, susan,leguminoase (linte, naut), lactate.
Fier: Carne rosie, ficat, leguminoase, sfecla rosie, vinete, rodii, susan, soia, seminte, spanac si alte verdeturi.
Potasiu: Banane, cartofi dulci, portocale, avocado si rosii.
Cupru: Ficat de vita, ficat de porc, calamar, caracatita, alune de padure, susan, ciocolata.
Seleniu: Mere deshidratate, mazare verde, ton, creveti, oua.
Iod: Nuci, seminte, cod, ton, marar.

4. Cum sa incluzi mai multe minerale in dieta ta
Adoptarea unor obiceiuri alimentare sanatoase poate fi simpla si plina de satisfactii. Incepe prin a adauga cateva portii de alimente bogate in minerale in dieta ta zilnica. Iti poti incepe ziua cu un mic dejun nutritiv care sa includa iaurt sau seminte, o sursa excelenta de calciu si magneziu. Inlocuieste gustarile nesanatoase cu fructe, nuci sau leguminoase bogate in minerale. Cu fiecare alegere sanatoasa pe care o faci, iti hranesti corpul si iti imbunatatesti calitatea vietii.
5. Fa din sanatatea ta o prioritate
Cand vine vorba de sanatate, mineralele sunt aliatii tai de nadejde. Printr-o dieta echilibrata, poti obtine toate aceste minerale necesare pentru a-ti mentine energia, vitalitatea si bunastarea generala. Incepe chiar astazi sa fii mai atent la nevoile organismului tau si sa alegi alimente care te sustin pe termen lung. Aminteste-ti ca fiecare alegere alimentara este un pas catre un stil de viata mai sanatos!