Vitaminele

Fructele si legumele sursa reala de vitamine

Te-ai intrebat vreodata de ce te simti plin de energie dupa ce ai mancat o salata colorata sau de ce vindecarea in cazul unor afectiuni, precum raceala, are loc mai repede daca consumam fructe. Raspunsul este simplu: vitaminele! Aceste substante nutritive, carora din pacate, nu li se acorda atentia cuvenita, sunt esentiale pentru buna functionare a organismului nostru.

Ce sunt vitaminele si de ce avem nevoie de ele?

Vitaminele sunt compusi organici esentiali, pe care corpul nostru NU ii poate produce singur, dar de care are nevoie pentru a functiona corect. Ele actioneaza ca niste catalizatori, accelerand reactiile chimice din organism si asigurand astfel desfasurarea normala a proceselor vitale.

  • Protejeaza celulele: Vitaminele actioneaza ca antioxidanti, protejand celulele de deteriorarea cauzata de radicalii liberi.
  • Transforma alimentele in energie: Vitaminele sunt esentiale pentru procesul de transformare a alimentelor in energie, pe care organismul o foloseste pentru toate activitatile zilnice.
  • Asigura cresterea si dezvoltarea: Vitaminele sunt esentiale pentru cresterea si dezvoltarea armonioasa a oaselor, tesuturilor si organelor interne.
  • Intaresc sistemul imunitar: Un sistem imunitar puternic, actioneaza asemeni unui scut de aparare, ajutand organismul sa fie rezistent in fata virusurilor si infectiilor.Vitaminele joaca un rol crucial in mentinerea acestuia in forma de varf.

Tipuri de vitamine si sursele lor alimentare

Vitaminele se impart in doua mari categorii:

  1. Vitamine solubile in apa: Se dizolva in apa si nu se depoziteaza in organism. Exemple: vitamina C, vitaminele din complexul B.
  2. Vitamine solubile in grasimi: Se dizolva in grasimi si pot fi stocate in organism. Exemple: vitaminele A, D, E, K.
  3. Unde gasim vitaminele?

    Vitamina Surse alimentare Beneficii principale
    Vitamina A Morcovi, dovleac, spanac, oua Importanta pentru vedere, sanatatea pielii si a oaselor
    Complexul B Cereale integrale, carne, leguminoase Important pentru metabolismul energetic, functia sistemului nervos
    Vitamina C Citrice, capsuni, kiwi, zmeura, coacaza neagra,ardei, patrunjel, conopida Intareste sistemul imunitar, ajuta la vindecarea ranilor, sporeste asimilarea si producerea naturala a colagenului
    Vitamina D Peste gras, oua, produse lactate fortificate Regleaza nivelul de calciu in sange, intareste sistemul osos si sistemul imunitar
    Vitamina E Nuci, seminte, uleiuri vegetale Antioxidant puternic, protejeaza celulele.
    Vitamina K Varza, spanac, broccoli Esentiala pentru coagularea si fluidizarea normala a sangelui.
    Repartizarea corecta a calciului in oase.

    De ce apar deficientele de vitamine?

    Deficitul de vitamine poate sa apara din diverse motive, precum:

    • Alimentatie dezechilibrata: O dieta saraca in fructe, legume si cereale integrale poate duce la carente de vitamine.
    • Malabsorbtie: Anumite afectiuni medicale pot impiedica organismul sa absoarba vitaminele din alimente sau sa le stocheze
    • Sarcina, alaptarea: Necesarul de vitamine creste in aceste perioade.
    • Varsta inaintata: Capacitatea organismului de a absorbi si utiliza vitaminele poate sa scada odata cu inaintarea in varsta.

    Consecintele deficientelor de vitamine

    Lipsa anumitor vitamine poate duce la diverse probleme de sanatate, precum:

    • Oboseala cronica, astenie
    • Slabirea sistemului imunitar
    • Afectiuni ale pielii
    • Anemie
    • Tulburari de vedere
    • Scaderea densitatii osoase
    Vitamine si surse de vitamine

    Cum obtinem suficiente vitamine?

    Cel mai bun mod de a-ti asigura necesarul de vitamine este printr-o alimentatie variata si echilibrata. Incorporeaza in dieta ta:

    • Fructe si legume colorate: este cunoscut faptul ca fiecare culoare “ascunde” cate o vitamina. Rosu vitamina A, verde vitamina K, galben si portocaliu vitamina C. Cu cat sunt mai colorate, cu atat mai multe vitamine contin.
    • Cereale integrale: O sursa excelenta de vitamine din complexul B.
    • Leguminoase si nuci: Bogate in vitaminele E si B6 cu rol antioxidativ si minerale.
    • Produse lactate si carne slaba: Surse de vitamina D si B12.
    • Suplimente alimentare, pentru a reface si mentine aportul corect de vitamine din organism si pentru a corecta carentele datorate alimentatiei deficitare sau a stresului oxidativ.

    Suplimentele alimentare: cand sunt necesare?

    Cu totii avem nevoie de un echilibru constant pentru o buna functionare a organismului: alimentatie de calitate, sport , aer curat, o viata fara stres. Asa ar arata un regim ideal pentru fiecare.
    Suplimentele alimentare sunt aliatul nostru ce ofera aportul necesar de vitamine pentru mai multa energie si stare de bine.
    Cu alte cuvinte, indiferent din ce categorie facem parte: copii, varstnici, sportivi, avem nevoie de suplimentare a aportului de vitamine.

    Concluzie

    Vitaminele sunt esentiale pentru o viata sanatoasa. O alimentatie echilibrata, bogata in fructe, legume si cereale integrale, te va ajuta sa iti asiguri necesarul de vitamine. Daca ai intrebari sau indoieli, consulta un specialist in nutritie.

    Ai intrebari despre vitamine sau vrei sa impartasesti experienta ta? Lasa un comentariu mai jos si hai sa discutam!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *